Doorgaan naar inhoud
GRATIS VERZENDING > € 60
GRATIS VERZENDING > € 60
Welke soorten padelrackets zijn er?

Welke soorten padelrackets zijn er?

Als er één sport is die steeds populairder wordt – onder jongeren én ouderen – is het padel. En wat heb je nodig om deze sport te kunnen uitoefenen? Het juiste padelracket. Toch kan een nieuw padel racket kiezen toch een lastige opgave zijn. Waarom? Omdat je met veel verschillende aspecten te maken krijgt. Want wat is bijvoorbeeld het verschil tussen alle padelrackets? En waar moet je precies op letten als je een padel racket gaat kopen? In dit artikel geven wij uitleg over padelrackets – zoals de bladvorm, het gewicht en materiaal – zodat jij straks over een racket beschikt dat volledig past bij jouw speelniveau en wensen.

Wat is een padelracket?

Voordat we beginnen met de uitleg over padelrackets, is het goed om te weten wat zo’n racket precies is. Een padelracket is een racket waarmee je padel speelt. Misschien komt het racket je bekend voor als je het ziet, want het lijkt een beetje op een beach tennisracket. Toch is het niet helemaal hetzelfde. De rackets verschillen namelijk op punten als gewicht, bladvorm en materiaal. Streef je ernaar om op hoog niveau padel te spelen of is het meer recreatief? Wat jouw doel ook is, de kunst is om het juiste padel racket te vinden zodat je optimaal kunt gaan presteren!

Hoe kies je het juiste padelracket?

Voordat je een padelracket gaat kopen, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen:
  • Op wat voor niveau speel ik?
  • Welke bladvormen zijn er allemaal?
  • Welk gatenpatroon past het beste bij mij?
  • Hoe zit het met balans en gewicht van een padelracket?

Het speelniveau

Ben je net begonnen met padel of speel je al jaren op professioneel niveau? Dan hoort hier natuurlijk ook een padelracket bij die jou op bepaalde vlakken kan ondersteunen. Veel beginners schaffen direct een duur en moeilijk bespeelbaar padel racket aan. Maar is dit een verstandige keuze? Nee, als beginner kun je het beste kiezen voor een makkelijk bespeelbaar racket. Gevorderden spelers die al een specifieke speelstijl hebben gekozen, kunnen dan weer kijken naar een racket die voldoet aan hun wensen. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, bespreken we het beste padel racket per niveau:

Voor beginnende spelers

Heb je de smaak te pakken en ben je nu eigenlijk op zoek naar een padel racket voor een beginner? Dan is het vooral belangrijk om niet direct voor een gevorderd padel racket te kiezen. Waarom? Omdat er nogal wat verschillen zijn tussen rackets voor beginners en rackets voor gevorderden. De beste padel rackets voor beginners zijn rond en beschikken over een grote sweet spot. Ook wel een round racket genoemd. Wil je meer weten over de eigenschappen van ronde padel rackets? Later in dit artikel gaan we hier verder op in.

Voor gemiddelde spelers

Wanneer je wat meer ervaring hebt gekregen in het spel, kun je ervoor kiezen om een wat ‘moelijker’ padel racket aan te schaffen. Padel rackets voor gemiddelde spelers zorgen er vaak voor dat je met meer power kunt slaan, maar dat je alsnog veel controle hebt over het spel. Druppelvormige padel rackets voldoen aan deze eisen. Wist je dat deze racketvorm op dit moment zelfs het meest populair is in Nederland en België? Niet geheel zonder reden natuurlijk. Later in dit artikel komen we tevens terug op de eigenschappen van traanvormige padel rackets.

Voor gevorderden

Een padel racket kiezen voor gevorderden is vaak wat minder moeilijk dan voor beginners. Ervaren spelers kiezen vaak voor diamantvormige padel rackets. Hiermee kun je nóg aanvallender spelen en de bal met meer kracht naar de tegenstander slaan. Iets waar gevorderden spelers veel waarden aan hechten. Padel rackets voor gevorderden hebben vaak wat minder controle omdat de focus meer op kracht ligt. Dit is dan ook precies de reden waarom je als beginnende speler beter niet voor diamond racket kunt kiezen.

De verschillende bladvormen

We hebben ze net al een beetje besproken, maar er zijn vier verschillende soorten bladvormen voor een padel racket. Dit is natuurlijk niet zonder reden bedacht. Elke bladvorm is namelijk gemaakt voor een bepaald type speler.

Ronde padel rackets

Zoals je nu weet zijn ronde padel rackets uitermate geschikt voor beginnende spelers door de grote sweet spot. De sweet spot van een round racket ligt precies in het midden waardoor spelers de ballen een stuk gemakkelijker kunnen raken. Hierdoor kun je in het begin volledig focussen op de techniek.

Druppelvormige padel rackets

En dan het perfecte racket voor gemiddelde spelers: een teardrop racket. Deze druppelvormige padel rackets zorgen ervoor dat het gewicht weg van de top gaat en dat je meer grip krijgt. Dit heeft alles te maken met de lage balans van traanvormige padel rackets. De sweet spot ligt bovenaan het racket, waardoor het zeer geschikt is voor spelers die balans zoeken tussen kracht en controle.

Diamantvormige padel rackets

Voor spelers met wat meer ervaring zijn diamantvormige padel rackets ideaal. De sweet spot van een diamond racket ligt een stuk hoger, waardoor professionele spelers de bal harder kunnen slaan. Ondanks dat de bladvormen in de eerste instantie erg op elkaar kunnen lijken, zit er dus wel degelijk verschil in de manier van spelen. Houd hier dan ook rekening mee wanneer je een padel racket gaat aanschaffen.

Hybride padel rackets

Hybride padel rackets bieden de juiste hoeveelheid kracht en comfort. Eigenlijk heeft een hybride racket eigenschappen van zowel een druppelvormig als diamantvormige padel racket. Het unieke aan hybride padel rackets is dat het zeshoekige-ontwerp erg afwijkt van bovenstaande rackets. Hierdoor heb je direct een uniek racket in huis.

Het gatenpatroon van padel rackets

Is het je al eens opgevallen dat ieder padel racket een bepaalt gatenpatroon in het blad heeft? Er zijn drie verschillende gatenpatronen met ieder specifieke eigenschappen:

Parallel holes voor beginnende padelspeler

Om te beginnen met het patroon waarbij alle gaten horizontaal en parallel over het racket lopen. Vandaar de naam ‘parallel holes’. Dit gatenpatroon is zeer geschikt voor de beginnende speler. Waarom? Omdat de parallel holes zorgen voor extra stabiliteit.

V-holes patroon voor de aanvallende speler

Heb je altijd al willen weten waarom die V-vormige gaten in een padel racket zitten? V-holes bieden meer controle en grip. Ideaal voor de aanvallende speler omdat je op deze manier gericht de bal kunt slaan.

Custom holes voor de gevorderde speler

Bij de bovenstaande rackets zijn de gaten aardig precies verdeeld over het racket, maar bij ‘custom holes’ is dat net even anders. Niet alleen het patroon kan verschillen, ook de diameter van de gaatjes kunnen afwijken. Ben jij een gevorderde speler met veel balgevoel? Dan past dit gatenpatroon het beste bij jou.

De juiste balans

Aangezien de bladvormen van padelrackets erg kunnen verschillen, geldt dat natuurlijk ook voor de balans. Maar wat houdt het eigenlijk in? De balans geeft als het ware aan waar het meeste gewicht zich bevindt in een racket. Dit heeft dan ook grote invloed op de manier van spelen. De balans kan op drie manieren in het racket liggen.

Lage balans

Voor zowel beginners als ervaren spelers is laag balans erg geschikt. Waarom? Omdat je hierdoor een stuk meer controle hebt. Het gewicht zit aan de onderzijde van het padel racket. Hierdoor heb je meer controle tijdens het spel omdat het gewicht dichter bij je hand ligt. Toch zit er ook een nadeel aan verbonden. Door de lage balans kun je minder power geven als het aankomt op bijvoorbeeld verdedigende slagen. Iets wat veel gevorderden spelers erg belangrijk vinden.

Medium balans

In het geval van medium balans ligt het gewicht in het midden van een racket. Dit resulteert in het feit dat je kunt profiteren van optimaal balans. Het voordeel aan een padel racket met medium balans is dat je – ondanks de optimale gewichtsverdeling – toch kunt profiteren van veel controle tijdens de slagen. Medium balans komt veel voor bij ronde- en druppelvormige padel rackets.

Hoge balans

Zoals je waarschijnlijk al dacht ligt het gewicht in dit geval aan de bovenkant van een padel racket. Dit resulteert in het feit dat je meer kracht kunt zetten tijdens het slaan. Let er wel op dat je hierdoor meer last kunt krijgen van je pols. Dit komt omdat het racket simpelweg zwaarder in de hand ligt. Diamantvormige padel rackets beschikken vaak over een hoog balans. Ideaal voor gevorderden spelers.

Het gewicht van een padel racket

Om ervoor te zorgen dat een padel racket perfect bij jou past, dien je rekening te houden met het gewicht. Er wordt dan ook onderscheid gemaakt tussen zware rackets en lichte rackets. Maar hoe kom je erachter welk gewicht het meest geschikt is voor jou? We hanteren het volgende:
  • Rackets voor vrouwen wegen vaak tussen de 340 en 370 gram. De meeste vrouwelijke spelers kiezen voor een racket van 360 gram. Doordat het padel racket wat lichter van gewicht is, kun je profiteren van meer controle.
  • Rackets voor mannen wegen vaak tussen de 360 en 390 gram. De meeste mannelijke spelers kiezen voor een racket van 370-375 gram. In dit geval is er sprake van een goede balans tussen kracht en controle.
  • Rackets voor junioren wegen vaak tussen de 240 en 280 gram.
Vind je het – ondanks de uitleg over padelrackets – toch lastig om te bepalen welk racket het beste bij jou past? Dat is natuurlijk begrijpelijk! De specialisten van AFP-Trade helpen je graag bij het maken van de juiste keuze zodat jij optimaal kunt gaan presteren op de baan!
Vorig artikel Welk padel racket past bij mij?
Volgend artikel De beste padelkleding van 2022